Między świętami a sylwestrem. Sylwestrowy jadłospis i postanowienia noworoczne
Naszymi gośćmi w Hello Kraków są dietetyczka Urszula Zwierczyk, szef kuchni restauracji Biała Róża Łukasz Cichy i Kamil Wernicki, właściciel sklepu Pod Czerwonym Kogutem. Tematem rozmowy jest sylwestrowy jadłospis i postanowienia noworoczne. Wspólnie zastanawiamy się nad najlepszymi propozycjami dań na domówkę z przyjaciółmi i pytamy, czy warto stawiać sobie cele na nadchodzący rok.
- Moim zdaniem najważniejszy jest cel i odpowiedź na pytanie: dlaczego ja to w ogóle chcę zrobić. Powinniśmy też sprawdzić, czy nasz cel jest mierzalny i na ile jest do nas dopasowany. Jeżeli mamy już wysnuty cel, to dobierzmy do niego odpowiednie środki działania – podsumowuje Urszula Zwierczyk.
źródło: playkrakow.com
Kawa, herbata, a może tylko woda? Pytamy ekspertów, co i jak pić
Naszymi gośćmi są mistrzowie parzenia herbaty i kawy oraz dietetyk
Kawa czy herbata? A może jedynie woda? W Dniu Herbaty Anna Hebda i Ilona Borkiewicz-Stopa pytają naszych gości, co jest zdrowsze, a przede wszystkim jak przygotowywać napoje, żeby nam nie tylko smakowały, ale i poprawiały nastrój.
źródło: playkrakow.com
Zdrowe jedzenie wcale nie musi być czasochłonne
Czy zdrowe odżywianie może iść w parze z naszym trybem życia i ciągłym brakiem czasu? Czy picie kawy wpływa negatywnie na zdrowie? O tym w materiale Mileny Boroń.
- Dziś wiemy, że umiarkowana ilość kawy działa prozdrowotnie pod warunkiem, że zachowamy całą procedurę higieny jej robienia. Należy zwrócić uwagę na jakość kawy, a także zachowywać odpowiednie przerwy między posiłkiem, a wypiciem jej – wyjaśnia Urszula Zwierczyk, dietetyk.
Przepis na zdrowe, proste śniadanie podaje Miłosz Kowalski, szef kuchni ZOOM Restaurant.
źródło: playkrakow.com
Smak Biegania
Jaki posiłek jeść przed bieganiem?
Czy i co jeść w trakcie treningu?
Czego unikać?
Jakie fakty i mity są związane z odżywianiem biegaczy?
Nawadnianie organizmu - co i jak często pić?
Przystanek Kulinarny i noworoczne postanowienia
Będę regularnie ćwiczyć, schudnę, rzucę palenie - lista noworocznych postanowień jest czasem dłuższa, czasem krótsza - w sobotnim Przystanku Kulinarnym gościliśmy w krakowskim klubie CrossFit 72D i postanowiliśmy pomóc w ich dotrzymaniu. Fachową radą służyli nam dietetyk kliniczny Urszula Bulanda i Marcin Sawuła - trener i coach. Wspólnie poprowadzili nas najpierw przez wszystkie stopnie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, a nawet...dodali jeszcze jeden stopień.....
Vademecum rodzica
Jak przygotować zbilansowaną dietę dziecka? Nowalijki w diecie dziecka – te i wiele innych nagrań z udziałem mgr inż. Urszuli Zwierczyk znajdziesz w podcastach Vademecum rodzica, prowadzonych przez dziennikarkę Wioletę Gawlik
Przystanek Kulinarny Małopolska
Jedzenie dobre na zdrowie i chorobę. Rozmowa mgr inż. Urszuli Zwierczyk z dziennikarką Mają Dutkiewicz. Posłuchaj, na zdrowie!
Poznaj naukowe osiągnięcia naszych specjalistów!👩🎓
Artykuły
- Zwierczyk U, Duplaga M. Nutrition and food literacy – concept, measurement methods, determinants, and meaning. Nursing problems, 2021; 79-84, 29 (2-3).
- Zwierczyk U, Kobryn M, Duplaga M. Validation of the Short Food Literacy Questionnaire in the Representative Sample of Polish Internet Users. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022; 970, 19(15).
- Zwierczyk U, Sowada C, Duplaga M. Eating Choices—The Roles of Motivation and Health Literacy: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 2022; 4026, 14(19).
- Duplaga M, Zwierczyk U, Kowalska-Duplaga K. The Assessment of the Reliability and Validity of the Polish Version of the Adult Vaccine Hesitancy Scale (PL-aVHS) in the Context of Attitudes toward COVID-19 Vaccination. Vaccines, 2022; 1666, 10(10).