mgr inż. Urszula Zwierczyk (Bulanda)

Miło Cię poznać, jestem Ula ☺

Zaszczepiona pasją do dietetyki rozpoczęłam studia na Uniwersytecie Rolniczym na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Dietetyka. Długa droga na uczelni ku zdobywaniu wiedzy, nieustannie poszerzana o praktyki i staże, doprowadziła mnie do ważnego momentu w moim życiu. Momentu, w którym z pełnym profesjonalizmem mogę zacząć pomagać, doradzać i motywować innych, do wprowadzania zmian w swoich nawykach żywieniowych.

Zarażanie ludzi pasją do zdrowego stylu życia, sprawia mi niesamowitą satysfakcję. Zależy mi na wprowadzeniu trwałych zmian żywieniowych w życiu każdego człowieka, który tylko pozwoli sobie pomóc. Cenię indywidualne podejście do każdego człowieka. A moja żywieniowa terapia jest sprecyzowana wyłącznie na pacjenta i jego potrzeby.  Inspirują mnie ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie.

mgr Anna Serwa

Cześć, jestem dietetykiem z pasji i zamiłowania 🙃 Ukończyłam studia pierwszego stopnia na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Dalszą edukację kontynuowałam już na Uniwersytecie Jagiellońskim Collegium Medicum. Moje doświadczenie opiera się na dietetyce klinicznej oraz psychodietetyce. Z chęcią pomogę Ci obrać właściwy kierunek żywieniowy oraz pokażę, że zdrowa i zbilansowana dieta, wcale nie musi być trudna ⭐

Nasze Specjalizacje

  • Dietetyk ogólny
  • Dietetyk kliniczny
  • Dietetyk sportowy
  • Dietetyk dziecięcy
  • Dietetyk osób starszych
  • Dietetyk kobiet ciężarnych

Osiągnięcia

  • Magister Dietetyki
  • Magister inżynier Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, spec. Dietetyka Ogólna
  • Ukończone studia podyplomowe: Przygotowanie Pedagogiczne
  • Pracownik dydaktyczno-naukowy w Instytucie Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Działalność Zawodowa i Naukowa

  • Działalność gabinetowa 😀
  • Konsultacje dietetyczne oraz szkolenia żywieniowe dla pracowników firm
  • Warsztaty żywieniowe dla dzieci i rodziców
  • Prelekcje i wykłady na temat zdrowego żywienia w placówkach publicznych
  • Poradnictwo żywieniowe w akcjach dotyczących profilaktyki nowotworowej
  • Prowadzenie Dietetycznego Koła Naukowego
  • Udział w konferencjach naukowych, szkoleniach oraz olimpiadach dietetycznych

mgr inż. Urszula Zwierczyk - osiągnięcia

Artykuły

  • Zwierczyk U, Duplaga M. Nutrition and food literacy – concept, measurement methods, determinants, and meaning. Nursing problems, 2021; 79-84, 29 (2-3).
  • Zwierczyk U, Kobryn M, Duplaga M. Validation of the Short Food Literacy Questionnaire in the Representative Sample of Polish Internet Users. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022; 970, 19(15).
  • Zwierczyk U, Sowada C, Duplaga M. Eating Choices—The Roles of Motivation and Health Literacy: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 2022; 4026, 14(19).
  • Duplaga M, Zwierczyk U, Kowalska-Duplaga K. The Assessment of the Reliability and Validity of the Polish Version of the Adult Vaccine Hesitancy Scale (PL-aVHS) in the Context of Attitudes toward COVID-19 Vaccination. Vaccines, 2022; 1666, 10(10).
  • Zwierczyk U, Kobryn M, Duplaga M. The Awareness of the Role of Commercial Determinants of Health and the Readiness to Accept Restrictions on Unhealthy Food Advertising in Polish Society. Nutrients, 2023, 15, 4743.
  • Młoźniak I, Zwierczyk U, Rzepecka E, Kobryn M, Wilk M, Duplaga M. Manifestation of Health Denialism in Attitudes toward COVID-19 Vaccination: A Qualitative Study. Vaccines, 2023, 11, 1822.

Doświadczenia naukowe 

  • Listopad 2014 kurs Efektywna komunikacja w pracy. ART OF FINANCE Doradztwo biznesowe Szczepan Brzeski na zlecenie Uniwersytetu Rolniczego, Kraków.
  • Styczeń 2015 kurs Dietetyki sportowej. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
  • Lipiec 2015 szkolenie Żywienie w chorobach tarczycy. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
  • Marzec 2017 szkolenie Nutrigenomika w praktyce dietetyka. Śląskie Centrum Zdrowia, Katowice.
  • Listopad 2020 szkolenie MS Teams jako narzędzie komunikacji i nauczania zdalnego w dydaktyce. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Grudzień 2020- Styczeń 2021 szkolenie Wykorzystanie narzędzi chmury Office 365 poziom podstawowy i zaawansowany. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Czerwiec 2021 szklenie Statystyka dla medyka. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Lipiec 2021 szkolenie Psychodietetyka w praktyce. Akademia Wiem co Jem, online.
  • Lipiec 2021 szkolenie Jak skutecznie schudnąć dzięki zmianie nawyków. Akademia Wiem co Jem, online.
  • Listopad 2021 szkolenia: Pisanie artykułów naukowych; Jak przygotować wnioski grantowe i zarządzać projektem; Plan zarządzania danymi w pracy naukowej. RPK Kraków, Akademia Górniczo-Hutnicza, online.
  • Styczeń 2022 kurs Dietoterapia: Insulinooporność. A4 Academy, online.
  • Styczeń 2022 szkolenie Żywienie dzieci. Niepubliczna placówka kształcenia ustawicznego „Psychodia”, online.
  • Marzec 2022 konferencja naukowa Dietetyk i diagnosta laboratoryjny wspólna praca dla zdrowia pacjenta. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, online. Udział bierny.
  • Maj 2022 szkolenie z zakresu programów polityki zdrowotnej realizowane przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, online.
  • Czerwiec-lipiec 2022 szkolenie Wybrane metody i narzędzia analizy danych na przykładach medycznych. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Październik 2022 konferencja naukowa Health Literacy – jako wyzwanie XXI wieku. Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu, online. Udział czynny.
  • Luty-Marzec 2023 szkolenie „Uczenie się oparte o problem jako aktywizująca metoda dydaktyczna” ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, stacjonarnie.
  • Marzec 2023 webinar „Od jelita do nawracających infekcji intymnych” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.
  • Marzec 2023 webinar „ImmuniBiom” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.
  • Listopad 2023 szkolenie „Mikrobiota, rozszerzanie diety, układ pokarmowy dziecka”, online.
  • Styczeń 2024 webinar „Probiotyki dla niemowląt” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.
  • Styczeń 2024 webinar „Mikrobiota przedszkolaka” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.