mgr inż. Urszula Zwierczyk (Bulanda)

Miło Cię poznać, jestem Ula ☺

Zaszczepiona pasją do dietetyki rozpoczęłam studia na Uniwersytecie Rolniczym na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Dietetyka. Długa droga na uczelni ku zdobywaniu wiedzy, nieustannie poszerzana o praktyki i staże, doprowadziła mnie do ważnego momentu w moim życiu. Momentu, w którym z pełnym profesjonalizmem mogę zacząć pomagać, doradzać i motywować innych, do wprowadzania zmian w swoich nawykach żywieniowych.

Zarażanie ludzi pasją do zdrowego stylu życia, sprawia mi niesamowitą satysfakcję. Zależy mi na wprowadzeniu trwałych zmian żywieniowych w życiu każdego człowieka, który tylko pozwoli sobie pomóc. Cenię indywidualne podejście do każdego człowieka. A moja żywieniowa terapia jest sprecyzowana wyłącznie na pacjenta i jego potrzeby.  Inspirują mnie ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie.

Nasze Specjalizacje

  • Dietetyk ogólny
  • Dietetyk kliniczny
  • Dietetyk sportowy
  • Dietetyk dziecięcy
  • Dietetyk osób starszych
  • Dietetyk kobiet ciężarnych

Osiągnięcia

  • Magister Dietetyki
  • Magister inżynier Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, spec. Dietetyka Ogólna
  • Ukończone studia podyplomowe: Przygotowanie Pedagogiczne
  • Pracownik dydaktyczno-naukowy w Instytucie Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Działalność Zawodowa i Naukowa

  • Działalność gabinetowa 😀
  • Konsultacje dietetyczne oraz szkolenia żywieniowe dla pracowników firm
  • Warsztaty żywieniowe dla dzieci i rodziców
  • Prelekcje i wykłady na temat zdrowego żywienia w placówkach publicznych
  • Poradnictwo żywieniowe w akcjach dotyczących profilaktyki nowotworowej
  • Prowadzenie Dietetycznego Koła Naukowego
  • Udział w konferencjach naukowych, szkoleniach oraz olimpiadach dietetycznych

mgr inż. Urszula Zwierczyk - osiągnięcia

Artykuły

  • Zwierczyk U, Duplaga M. Nutrition and food literacy – concept, measurement methods, determinants, and meaning. Nursing problems, 2021; 79-84, 29 (2-3).
  • Zwierczyk U, Kobryn M, Duplaga M. Validation of the Short Food Literacy Questionnaire in the Representative Sample of Polish Internet Users. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022; 970, 19(15).
  • Zwierczyk U, Sowada C, Duplaga M. Eating Choices—The Roles of Motivation and Health Literacy: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 2022; 4026, 14(19).
  • Duplaga M, Zwierczyk U, Kowalska-Duplaga K. The Assessment of the Reliability and Validity of the Polish Version of the Adult Vaccine Hesitancy Scale (PL-aVHS) in the Context of Attitudes toward COVID-19 Vaccination. Vaccines, 2022; 1666, 10(10).

Doświadczenia naukowe 

  • Listopad 2014 kurs Efektywna komunikacja w pracy. ART OF FINANCE Doradztwo biznesowe Szczepan Brzeski na zlecenie Uniwersytetu Rolniczego, Kraków.
  • Styczeń 2015 kurs Dietetyki sportowej. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
  • Lipiec 2015 szkolenie Żywienie w chorobach tarczycy. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
  • Marzec 2017 szkolenie Nutrigenomika w praktyce dietetyka. Śląskie Centrum Zdrowia, Katowice.
  • Listopad 2020 szkolenie MS Teams jako narzędzie komunikacji i nauczania zdalnego w dydaktyce. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Grudzień 2020- Styczeń 2021 szkolenie Wykorzystanie narzędzi chmury Office 365 poziom podstawowy i zaawansowany. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Czerwiec 2021 szklenie Statystyka dla medyka. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Lipiec 2021 szkolenie Psychodietetyka w praktyce. Akademia Wiem co Jem, online.
  • Lipiec 2021 szkolenie Jak skutecznie schudnąć dzięki zmianie nawyków. Akademia Wiem co Jem, online.
  • Listopad 2021 szkolenia: Pisanie artykułów naukowych; Jak przygotować wnioski grantowe i zarządzać projektem; Plan zarządzania danymi w pracy naukowej. RPK Kraków, Akademia Górniczo-Hutnicza, online.
  • Styczeń 2022 kurs Dietoterapia: Insulinooporność. A4 Academy, online.
  • Styczeń 2022 szkolenie Żywienie dzieci. Niepubliczna placówka kształcenia ustawicznego „Psychodia”, online.
  • Marzec 2022 konferencja naukowa Dietetyk i diagnosta laboratoryjny wspólna praca dla zdrowia pacjenta. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, online. Udział bierny.
  • Maj 2022 szkolenie z zakresu programów polityki zdrowotnej realizowane przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, online.
  • Czerwiec-lipiec 2022 szkolenie Wybrane metody i narzędzia analizy danych na przykładach medycznych. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
  • Październik 2022 konferencja naukowa Health Literacy – jako wyzwanie XXI wieku. Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu, online. Udział czynny.
  • Luty-Marzec 2023 szkolenie „Uczenie się oparte o problem jako aktywizująca metoda dydaktyczna” ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, stacjonarnie.
  • Marzec 2023 webinar „Od jelita do nawracających infekcji intymnych” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.
  • Marzec 2023 webinar „ImmuniBiom” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.