mgr inż. Urszula Zwierczyk (Bulanda)

Miło Cię poznać, jestem Ula ☺
Zaszczepiona pasją do dietetyki rozpoczęłam studia na Uniwersytecie Rolniczym na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Dietetyka. Długa droga na uczelni ku zdobywaniu wiedzy, nieustannie poszerzana o praktyki i staże, doprowadziła mnie do ważnego momentu w moim życiu. Momentu, w którym z pełnym profesjonalizmem mogę zacząć pomagać, doradzać i motywować innych, do wprowadzania zmian w swoich nawykach żywieniowych.
Zarażanie ludzi pasją do zdrowego stylu życia, sprawia mi niesamowitą satysfakcję. Zależy mi na wprowadzeniu trwałych zmian żywieniowych w życiu każdego człowieka, który tylko pozwoli sobie pomóc. Cenię indywidualne podejście do każdego człowieka. A moja żywieniowa terapia jest sprecyzowana wyłącznie na pacjenta i jego potrzeby. Inspirują mnie ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie.
Nasze Specjalizacje
- Dietetyk ogólny
- Dietetyk kliniczny
- Dietetyk sportowy
- Dietetyk dziecięcy
- Dietetyk osób starszych
- Dietetyk kobiet ciężarnych
Osiągnięcia
- Magister Dietetyki
- Magister inżynier Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, spec. Dietetyka Ogólna
- Ukończone studia podyplomowe: Przygotowanie Pedagogiczne
- Pracownik dydaktyczno-naukowy w Instytucie Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Działalność Zawodowa i Naukowa
- Działalność gabinetowa 😀
- Konsultacje dietetyczne oraz szkolenia żywieniowe dla pracowników firm
- Warsztaty żywieniowe dla dzieci i rodziców
- Prelekcje i wykłady na temat zdrowego żywienia w placówkach publicznych
- Poradnictwo żywieniowe w akcjach dotyczących profilaktyki nowotworowej
- Prowadzenie Dietetycznego Koła Naukowego
- Udział w konferencjach naukowych, szkoleniach oraz olimpiadach dietetycznych
Szkolenia, warsztaty, wywiady
i współpraca z wieloma firmami
mgr inż. Urszula Zwierczyk - osiągnięcia
Artykuły
- Zwierczyk U, Duplaga M. Nutrition and food literacy – concept, measurement methods, determinants, and meaning. Nursing problems, 2021; 79-84, 29 (2-3).
- Zwierczyk U, Kobryn M, Duplaga M. Validation of the Short Food Literacy Questionnaire in the Representative Sample of Polish Internet Users. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022; 970, 19(15).
- Zwierczyk U, Sowada C, Duplaga M. Eating Choices—The Roles of Motivation and Health Literacy: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 2022; 4026, 14(19).
- Duplaga M, Zwierczyk U, Kowalska-Duplaga K. The Assessment of the Reliability and Validity of the Polish Version of the Adult Vaccine Hesitancy Scale (PL-aVHS) in the Context of Attitudes toward COVID-19 Vaccination. Vaccines, 2022; 1666, 10(10).
Doświadczenia naukowe
- Listopad 2014 kurs Efektywna komunikacja w pracy. ART OF FINANCE Doradztwo biznesowe Szczepan Brzeski na zlecenie Uniwersytetu Rolniczego, Kraków.
- Styczeń 2015 kurs Dietetyki sportowej. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
- Lipiec 2015 szkolenie Żywienie w chorobach tarczycy. Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, Kraków.
- Marzec 2017 szkolenie Nutrigenomika w praktyce dietetyka. Śląskie Centrum Zdrowia, Katowice.
- Listopad 2020 szkolenie MS Teams jako narzędzie komunikacji i nauczania zdalnego w dydaktyce. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
- Grudzień 2020- Styczeń 2021 szkolenie Wykorzystanie narzędzi chmury Office 365 poziom podstawowy i zaawansowany. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
- Czerwiec 2021 szklenie Statystyka dla medyka. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
- Lipiec 2021 szkolenie Psychodietetyka w praktyce. Akademia Wiem co Jem, online.
- Lipiec 2021 szkolenie Jak skutecznie schudnąć dzięki zmianie nawyków. Akademia Wiem co Jem, online.
- Listopad 2021 szkolenia: Pisanie artykułów naukowych; Jak przygotować wnioski grantowe i zarządzać projektem; Plan zarządzania danymi w pracy naukowej. RPK Kraków, Akademia Górniczo-Hutnicza, online.
- Styczeń 2022 kurs Dietoterapia: Insulinooporność. A4 Academy, online.
- Styczeń 2022 szkolenie Żywienie dzieci. Niepubliczna placówka kształcenia ustawicznego „Psychodia”, online.
- Marzec 2022 konferencja naukowa Dietetyk i diagnosta laboratoryjny wspólna praca dla zdrowia pacjenta. Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, online. Udział bierny.
- Maj 2022 szkolenie z zakresu programów polityki zdrowotnej realizowane przez Agencję Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, online.
- Czerwiec-lipiec 2022 szkolenie Wybrane metody i narzędzia analizy danych na przykładach medycznych. ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, online.
- Październik 2022 konferencja naukowa Health Literacy – jako wyzwanie XXI wieku. Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu, online. Udział czynny.
- Luty-Marzec 2023 szkolenie „Uczenie się oparte o problem jako aktywizująca metoda dydaktyczna” ZintegrUJ, Uniwersytet Jagielloński, stacjonarnie.
- Marzec 2023 webinar „Od jelita do nawracających infekcji intymnych” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.
- Marzec 2023 webinar „ImmuniBiom” Instytut Medycyny Zapobiegawczej, online.