06.02.2023

Niebanalne ziemniaki

Ziemniaki tuczą. Na diecie to nie można ziemniaków. Zredukuj węglowodany, a szybciej schudniesz. Przyjdź do Studio Diety Greenfit i przekonaj się, jak te stwierdzenia nasi specjaliści chowają między bajki :-) A poniżej przepis na pyszne, pachnące letnim ogniskiem ziemniaki hasselback!

 

 

Ziemniaki Hasselback

Całość ma ok. 1500 kcal

Przepis na 3 mniejsze porcje lub całość dla pary

(mniejsza porcja dla Niej i większa dla Niego)

1 porcja ma ok. 500 kcal

  • Ziemniaki średniej wielkości – ok. 8 – 9 sztuk (ok. 500g)
  • Cebula czerwona/biała – 1 duża sztuka
  • Czosnek – ok. 5 – 6 ząbków
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki (30g)
  • Masło klarowane – 3 łyżeczki (ok. 25g)
  • Rozmaryn – ok. 1 –  2 gałązki
  • Pieprz, sól jodowana

Grillowane dodatki białkowe:

  • Filet z kurczaka/indyka zagrodowego – ok. 3 kawałki (300g)
  • *lub zamiennie 1 kostka tofu, np. wędzonego (180g)
  • *lub 3 jaja sadzone na maśle klarowanym
  • *lub 100g sera Halloumi/innego sera do grillowania
  •  Oliwa z oliwek/olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
  • Pieprz, sól jodowana

Dodatkowo:

  • Wegański smalec (przepis np. z jadlonomia.com) – 3 łyżki
  • Ketchup dobrej jakości, z niską zawartością cukru – 3 łyżki
  • Surówka z czerwonej kapusty – 3 miseczki/porcje (300g)
  • Posiekana natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji
  • Świeżo mielona sól jodowana i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj ale nie obieraj ich ze skórki. Natnij ostrym nożem na całej długości ziemniaków, tworząc nacięcia co 2 – 3 mm, do ok. połowy 2/3 głębokości ziemniaka. Uważaj żeby nie przeciąć całego ziemniaka J Więc dla bezpieczeństwa, nie wchodź bardzo głęboko. Czosnek zostaw w łupince, a jedynie za pomocą noża, zmiażdż każdy ząbek na płasko. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki lub szóstki. Piekarnik nagrzej do 220 stopni (grzanie góra – dół). Naczynie nasmaruj 1 łyżką oliwy. Ułóż ziemniaki (nacięciami do góry), kawałki cebuli oraz czosnki. Całość polej pozostałymi 2 łyżkami oleju oraz posyp ok. 1 łyżeczką soli i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj naczynie żaroodporne. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, odkryj, przesmaruj ziemniaki i warzywa masłem klarowanym i włóż znów do piekarnika (tym razem bez przykrycia) na kolejne 20 – 25 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia, możesz naczynie ustawić wyżej, włączyć funkcję grilla i podnieść temp. do 250 stopni, żeby ładnie przyrumienić ziemniaki i cebulki z góry.

W między czasie mięso lub tofu pokrój na duże plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Natrzyj olejem, pieprzem i solą. Włóż składniki na kratkę z piekarnika, wsuń ją do piekących się ziemniaków – ustaw ją wysoko, nad naczyniem żaroodpornym – i piecz z jednej strony ok. 5 minut. Po tym czasie przewróć szczypcami mięso/tofu i piecz z drugiej strony kolejne 5 – 7 minut (nie trzymaj za długo, żeby mięso się nie wysuszyło!). Na talerz nałóż łyżkę wegańskiego smalcu, łyżkę ketchupu, pieczone ziemniaczki, cebulkę, czosnek oraz mięso albo jaja sadzone lub tofu. Posyp świeżo mieloną solą i pieprzem, posiekaną natką i podawaj z czerwoną kapustą ze słoika.

 Cenna rada!

Upiecz od razu większą ilość indyka lub tofu – świetnie sprawdzi się na drugi dzień jako dodatek do kanapek.