08.02.2022

Słodko i zdrowo?

Przyzwyczaj swój organizm do mniejszych dawek cukru. Zamiennie za słodycze jedz owoce, a kiedy potrzebujesz, zrób domowe słodkości. Pamiętaj - one również są źródłem cukru i nie powinny Ci mydlić oczu i pozwalać na objadanie się. Kontrola porcji, to ważna kwestia. Ale jeśli satysfakcjonuje Cię takie źródło słodyczy i możesz zamienić przetworzonego batonika na domowe kulki mocy, to będzie nieco bardziej wartościowa opcja. I jeszcze jedno - jeśli raz na czas, zjesz kawałek swojego ulubionego słodycza ze sklepu, to świat się nie zawali. Podejście do żywienia metodą 80/20 to najskuteczniejszy sposób na budowanie trwałych nawyków!

Kulki mocy

E [kcal]: 2549| B [g]: 46| T [g]: 178| W [g]: 221

Przepis na ok. 30 sztuk

1 sztuka: E [kcal]: 85| B [g]: 2| T [g]: 6| W [g]: 8

  • Daktyle suszone lub świeże – 1 szklanka/opakowanie (200g)
  • Orzechy nerkowca/ziemnie – ¾ szklanki (150g)
  • Wiórki kokosowe – ½ szklanki (50g)
  • Olej kokosowy (rozpuszczony) – 2 łyżki (40g)
  • Masło orzechowe – 2 łyżki (40g)
  • Sól jodowana - szczypta
  • Dodatkowo do obtoczenia, po ok. 1 łyżce: kakao, mak, wiórki kokosowe, sezam

 Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie (minimum kwadrans, a najlepiej całą noc). Orzechy zmiel w blenderze. Z daktyli odlej wodę i zblenduj je dokładnie. Zblenduj z orzechami, masłem orzechowym, wiórkami, rozpuszczonym olejem kokosowym i szczyptą soli. Jeśli konsystencja jest za sucha, dodaj wody z namoczonych daktyli, a jeśli za rzadka, dodaj więcej zmielonych orzechów.  Masę włóż na kwadrans do lodówki. Formuj kulki zwilżonymi wodą dłońmi (1 łyżeczka = 1 kulka) i obtaczaj w dodatkach. Wstaw do lodówki i schładzaj minimum godzinę.