Quesadilla dla leniwych
Brak czasu to najczęściej powielany argument przeciw, kiedy chcemy zbudować wartościową dietę. A to nie koniecznie dobry argument. Zarówno kolorowa kanapka jak i meksykańska quesadilla, to dania, które przyrządzisz na prawdę szybko. I pamiętaj - rób od razu porcje na kilka dni. W pędzie życia codziennego, bardzo sobie za to podziękujesz :-)
Quesadilla z kurczakiem
Całość ma ok. 2500 kcal
Przepis na 2 quesadille = ok. 16 porcji
1 porcja ma ok. 156 kcal
- Cebula czerwona i/lub szalotka – 1 lub 2 małe sztuki
- Papryka czerwona i żółta – po ok. ½ małej sztuki
- Pieczarki – 2 garście
- Ketchup dobrej jakości, o niskiej zawartości cukru – 2 łyżki
- *Lub zamiennie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- Pierś z kurczaka zagrodowego/indyka – 1 duży kawałek = podwójna pierś (400g)
- Lub zamiennie 1 duża kostka tofu/tempehu wędzonego (250g)
- Kukurydza z puszki bez cukru i/lub groszek zielony i/lub czerwona fasola – ok. 4 łyżki (60g)
- Natka pietruszki i/lub szczypiorek – 1 garść
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Ser mozzarella starty – 1 opakowanie (150g)
- Ser kozi/żółty – 4 cienkie plastry (60g)
- Tortille pełnoziarniste – 4 placki
- Słodka papryka wędzona, bazylia, curry, oregano, chili, sól jodowana/sos sojowy
Dowolne inne sosy do podania, np. guacamole, humus, ajvar, pesto, sos czosnkowy na jogurcie naturalnym
Przygotowanie:
Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i zamarynuj w oliwie (1 łyżka) oraz przyprawach. Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki). Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj posiekane na półplastry pieczarki oraz drobno posiekaną w kosteczkę paprykę i smaż chwilę. Dopraw do smaku. Dodaj zamarynowanego kurczaka i smaż około 7 minut. Pod koniec dodaj wypłukaną kukurydzę (lub inne dowolne strączki), posiekaną natkę, szczypiorek, ketchup i duś chwilę pod przykryciem. Odkryj i podsmażaj chwilę, aż odparuje ewentualny nadmiar wody. Przełóż farsz do miski/na talerz. Przygotuj placki tortilli wg przepisu na kolejnym zdjęciu J Na placek tortilli nałóż trochę sera, połowę farszu, posyp startą mozzarellą, ułóż kawałki koziego sera, nakryj drugim plackiem tortilli, dociśnij i piecz w piekarniku (najlepiej z funkcją grilla), na wysokiej półce w 200 stopniach, przez około 3 – 5 minut, aż ser się roztopi. Quesadille możesz również przypiec beztłuszczowo na dużej patelni. Przełóż na talerz, pokrój w trójkąty i maczaj w dowolnych sosach.